Öğretim Görevlimiz Ali Toy Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü Aldı

21 Aralık 2017

Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu öğretim görevlimiz Ali Toy, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldı.

Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu öğretim görevlimiz yüksek mimar ve hattat Ali Toy, hat sanatına yaptığı katkılardan dolayı 2017 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu’nda ödüle layık görülen isimleri davetlilerle paylaştı. Cumhurbaşkanımızın onayıyla; 2017 yılında Ali Toy, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Göksel Baktagir, Yavuz Turgul, Selahattin Kara ve Nurettin Topçu’ya ödül verilmesi uygun görüldü.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada; “Geleneksel sanatların yeni nesil sanatçılar eliyle tekrar fark edildiği bir dönemde, olgunluk çağında modern mimari ile hat sanatını aynı güzellikte buluşturmayı başaran, tasarımlarındaki kendine has yalın, etkili ve dengeli üslubuyla geleneksel hat sanatımıza bir bakıma yeniden can suyu veren Ali Toy’a ödül verilmesi kararlaştırıldı.” denildi.

Ali Toy’un sanatı

Ali Toy’un hat sanatına ilgisi İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Mimarlık eğitimi alırken başlıyor. Toy, öğrenciliği devam ederken 1985 yılında Prof. Dr. Ali Alparslan ile tanışarak ta’lik hat üzerine dersler alıyor. 1988 yılında icazet alan Toy; rık’a, divânî, celî divânî, şikeste, kûfi ve mağribî de çalışıyor ve bu hatların bazılarıyla karma tasarımlar hazırlıyor. Her çeşit klasik hattı, modern yaklaşımı ve çizgiyi eserlerine başarıyla yansıtan Toy’un imzasını taşıyan modern tasarımlar, mimarlık ve klasik hat eğitiminin kesişmesi sonucu ortaya çıkan nitelikli eserler olarak görülüyor.

Klasik hat tasarımlarında ve yeni arayışlarda mimarlığın etkisinin büyük olduğunu düşünen Toy, sanatın ister klasik ister modern olsun bir gelenek işi olduğunu ve hat sanatının Türk milletinin geleneğinde ve genlerinde yazılı olduğunu her fırsatta dile getiriyor.

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, hizmet ve eserleri ile Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunan, ülkemizin kültür ve sanatının yücelmesi için çalışan, özgün eserleri veya hizmetleriyle üstün kabiliyet gösteren Türk vatandaşlarına ve yabancı kişi veya kurumlara, Devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla veriliyor.

Ödül töreni 21 Aralık 2017 Perşembe günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi.

Ali Toy Hocamızı gönülden kutluyoruz.